Legerleider Zida benoemd tot overgangspremier Burkina Faso

Isaac Zida, de legerleider die na de val van de Burkinese president Compaoré de macht had overgenomen, is door interim-president Kafando officieel benoemd tot overgangspremier. Deze beslissing gaat in tegen de vraag van de internationale gemeenschap om op korte termijn een burgerregime in te voeren.

De benoeming van Zida tot overgangspremier komt er een dag na de aanstelling van diplomaat Michel Kafando tot interim-president van Burkina Faso. Hij blijft aan de macht tot aan de verkiezingen volgend jaar. Volgens het Franse persagentschap AFP zouden beide heren momenteel overleg plegen in het presidentiële paleis.

Vlak na zijn aanstelling als overgangspresident had Kafando tijdens een radio-interview wel al laten vallen dat hij er niets op tegen had om Zida een belangrijke rol te laten spelen in het overgangsregime. Kafando meende zelfs dat Zida effectief het premierschap mocht ambiëren, gezien de "noodzakelijke en essentiële taak " van het leger bij de stabilisatie van Burkina Faso.

Komt er wel een burgerlijke overgangsregering?

Sinds president Compaoré Burkina Faso op 31 oktober was ontvlucht, had luitenant-kolonel Zida de macht gegrepen. De internationale gemeenschap en de Burkinese oppositie pleitten wel meteen voor een burgerlijke overgangsperiode. Zida beloofde toen zelf dat het leger snel de macht zou overdragen.

Dat Zida alsnog wordt aangesteld als tijdelijke premier van Burkina Faso komt dus als een verrassing. Er werd wel verwacht dat hij achter de schermen hoe dan ook nog veel invloed zou uitoefenen op het overgangsregime. Nu Zida, die steeds in legeruniform verschijnt, aan zet blijft, rijzen er twijfels of de overgang naar een burgerregime er wel zal komen.