Luxemburgse premier Xavier Bettel "niet van plan om fiscale druk te verhogen"

De Luxemburgse premier Xavier Bettel vindt niet dat zijn land een fiscaal paradijs is. Hij gaat ook "zeker niet de fiscale druk verhogen". Dat stelt hij in De Tijd en L'Echo. Hij reageert daarmee voor het eerst in de Belgische pers op de LuxLeaks.

"We zijn geen fiscaal paradijs. En Luxemburg zal fiscale concurrentie blijven voeren", zo zegt Bettel. "In de hele Europese Unie naar één belastingstelsel gaan met dezelfde tarieven? Ik ben daartegen. Dat is een bevoegdheid die bij de lidstaten moet blijven", luidt het.

Bettel vraagt voorts dat de Belgische fiscus stopt met de heksenjacht op grensbewoners: "We krijgen soms de indruk dat ze drie jaar lang hun restaurantbonnetjes moeten bijhouden om te bewijzen dat ze hier geweest zijn. De ijver van de Belgische fiscus slaat zo ver door dat Luxemburgse bedrijven nog zullen beginnen te aarzelen om Belgen aan te werven. Charles Michel heeft dat probleem goed begrepen en heeft beloofd het met de belastingadministratie te onderzoeken."