Meer dan 2.000 Belgen verklikken hun buren aan fiscus

Meer dan 2.000 Belgen hebben dit jaar al hun buren verklikt bij de fiscus. In vijf jaar tijd is het aantal klachten gestegen van 510 tot 2.610 in 2013. "Ofwel zijn mensen alerter geworden voor fraude ofwel hebben ze sneller het vermoeden van fraude", zegt staatssecretaris voor de Bestrijding van Fiscale Fraude Elke Sleurs (N-VA).

De stijging is spectaculair, geeft Sleurs toe in Het Nieuwsblad. "In behoorlijk wat gevallen gaat het over mensen die hun buren aanklagen omdat ze plots een mooie auto kunnen kopen of heel vaak op reis gaan", licht ze toe. "Voor een groot deel is dat wellicht afgunst. Het is in elk geval een belangrijk signaal. Het is duidelijk dat de Vlaming wakker ligt van fiscale fraude. Er leeft een groot gevoel van onrechtvaardigheid."

Bij veel mensen leeft het gevoel dat zowat elke zelfstandige fraudeert, en dat beeld bestrijdt Sleurs. "Als je er al van uit gaat dat frauderen een nationale sport is, dan is er veel fout gelopen de laatste jaren", meent de staatssecretaris, die voor respect pleit, "en dat geldt voor beide kanten".

Sleurs wil eerlijke mensen stimuleren. "Of moeten we nu plots denken dat iedere kleine zelfstandige in Vlaanderen een fraudeur is? Moeten we iedere slager of bakker die zich dagenlang uitslooft maar de kleine finesses van de wet niet kent, benaderen als een zware fraudeur?"