Mijnthuisdoktermijngezondheid.be wil meer begrip bijbrengen over ziektes

Ziektes beter begrijpen om ze beter te kunnen voorkomen en genezen. Dat is de bedoeling van de gratis website Mijnthuisdoktermijngezondheid.be die is gelanceerd door een samenwerkingsverband van huisartsen, specialisten, patiëntenverenigingen en medische communicatie-experts. Voorlopig concentreert de site zich op vier chronische ziektes: diabetes type 2, astma, hoge bloeddruk en obesitas. Andere ziektes zullen vanaf 2015 geleidelijk worden toegevoegd.

De informatie van de site is beschikbaar op computer, tablet of smartphone. Er is 2 jaar aan gewerkt om de informatie kwaliteitsvol en begrijpelijk te maken. Naast de informatieve website voor het grote publiek is er ook een afgeschermde site voor artsen die ze tijdens consultaties kunnen gebruiken en personaliseren. 650 huisartsen hebben zich al ingeschreven om de site te gebruiken.

Gezondheidsinformatie is vandaag het derde meest online opgezochte onderwerp in België, na online banking en sociale media. "Deze site heeft als voordeel dat de informatie dag en nacht en overal beschikbaar is", zegt dokter Linda Grijp, woordvoerster en mede-oprichter van de site. "Omdat bezoekers anoniem kunnen blijven, hebben ze geen last van taboes die nog over een onderwerp kunnen bestaan. Door het digitale format kan de inhoud up-to-date worden gehouden en kan er rekening worden gehouden met nieuwe informatie over de ziektes."

"Huisartsen hebben alle informatie op het platform opgesteld en alles werd nagelezen door artsen die gespecialiseerd zijn in deze ziektes, een garantie dat alle informatie correct is", aldus Linda Grijp. "Daarna hebben ook de patiëntenverenigingen ABD, Diabetes Liga, Astma en Allergie Koepel, Fares, Préventions des Allergies en Belgische Cardiologische Liga verzekerd dat de inhoud van het platform verstaanbaar is."

Mijnthuisdoktermijngezondheid.be legt ook links naar websites van de patiëntenverenigingen en de website van het Riziv.