Miss Honduras en zus dood teruggevonden

Miss Honduras Maria Jose Alvarado (19) en haar zus Sofia Trinidad (23) zijn dood teruggevonden. De twee jonge vrouwen waren sinds vorige donderdag vermist, nadat ze een feestje hadden bijgewoond in de Hondurese stad Santa Barbara. De vriend van Sofia Trinidad zou de moorden bekend hebben.

Maria Jose Alvarado werd in april verkozen tot mooiste vrouw van Honduras (hoofdfoto: centraal vooraan) en zou volgende maand ook deelnemen aan de Miss Worldverkiezing in Londen. Daarvoor zou ze volgende week naar Engeland afreizen. Door de tragedie zal Honduras dit jaar niet deelnemen.

De partner van Sofia, Plutarco Ruiz, heeft naar verluidt bekend dat hij de twee heeft omgebracht. Hij leidde de speurders naar de plaats waar de lichamen begraven lagen, aan de oevers van een rivier in een bergachtig gebied (foto onder). De vindplaats was dicht bij de plek waar ze het laatst waren gezien, donderdag op een verjaardagsfeestje voor Ruiz. 

Naar verluidt ging Ruiz door het lint toen Sofia met een andere man aan het dansen was. er ontstond een hevige ruzie, waarbij zijn pistool trok en haar neerschoot. Miss Honduras probeerde te vluchten, maar werd in de rug geschoten.

Naast Ruiz is een andere verdachte aangehouden die hem zou hebben geholpen. De twee hoopten naar verluidt dat de lichamen snel zouden ontbinden.

Honduras is bijzonder onveilig

Honduras, een klein land in Centraal-Amerika, wordt geplaagd door zware misdaad. Nergens anders ter wereld worden meer moorden gepleegd. De moordratio ligt er naar schatting op 90 tot 95 per 100.000 inwoners. De onveilige situatie blijft niet zonder gevolgen. Jongeren vluchten massaal naar de VS, vaak minderjarigen zonder begeleiding. Vrouwen en meisjes riskeren gekidnapt of verkracht te worden.

De voormalige presidentskandidate Salvador Nasrallah gaf mee dat moorden zoals die op Miss Honduras vaak gebeuren, maar dat ze vaak onder de radar passeren omdat ze niet bekend zijn. De misdaden blijven in dat geval ook ongestraft.