Nederlandse moeder haalt dochter weg bij IS in Syrië

Een Nederlandse vrouw is erin geslaagd om haar dochter die naar de terreurgroep IS in Syrië was vertrokken, terug naar Turkije te brengen. Het bericht en de Fransen die betrokken zijn bij moordpartijen van IS, brengen het probleem van westerse "Syrië-strijders" opnieuw in de aandacht.

Het 19-jarige Nederlandse meisje Aicha was enige tijd getrouwd met een ex-militair die zich had aangesloten bij de terreurgroep IS. Ze had zich bekeerd en was hem gevolgd naar Raqqa, de officieuze hoofdstad van IS in Syrië.

De jonge vrouw kon zich blijkbaar niet vinden in Syrië en is intussen opnieuw gescheiden waarna ze contact opname met haar moeder in Nederland. Die is erin geslaagd om haar dochter terug te vinden in Raqqa en haar terug naar Turkije te brengen. Omdat het meisje geen paspoort meer heeft, is nu de ambassade ingeschakeld om de twee naar Nederland over te brengen.

De kwestie heeft de discussie over hoe ex-Syrië-gangers na hun teugkeer moeten opgevangen worden, opnieuw in de schijnwerpers geplaatst. Volgens de omroep NOS wil de Nederlandse overheid eerst weten of de jonge vrouw betrokken was of getuige was van wreedheden van IS.

Tweede Franse "onthoofder" is geïdentificeerd

Intussen hebben de Franse autoriteiten een tweede Fransman kunnen identificeren in de nieuwe onthoofdingsvideo van IS. Het gaat om een jongeman van 22 uit de buurt van Parijs.

Het is de tweede Fransman die op de gruwelbeelden wordt herkend. Eerder werd al een man uit Normandië geïdentificeerd. Ook hij is een jonge bekeerling van 22 die ongeveer een jaar geleden naar Syrië was afgereisd. De Franse autoriteiten schatten dat er momenteel 376 Fransen meestrijden aan het front in Irak en Syrië.

De andere beulen die in het filmpje voorkomen, zijn voorlopig nog niet geïdentificeerd. De Britse autoriteiten denken wel dat er ook een Britse jongeman te zien is op de beelden.

Belgische speurders onderzoeken momenteel nog of er ook Belgische jongeren te zien zijn op de beelden. Het federaal parket heeft alvast laten weten dat de twintiger uit Vilvoorde, die in eerste instantie werd herkend op de beelden, niet betrokken was bij de onthoofdingen.