NMBS ontziet zwartrijders en bestraft laatkomers

Vanaf 1 februari volgend jaar wordt reizen met de NMBS goedkoper voor zwartrijders. In plaats van de 12,5 euro extra moeten ze dan nog maar 7 euro supplement betalen, hetzelfde bedrag als voor reizigers die de conducteur vooraf verwittigden.

In een poging om de ticketverkoop aan boord van de trein te vereenvoudigen, wil de NMBS voortaan één tarief hanteren. Vanaf 1 februari 2015 geldt het bedrag van 7 euro extra voor iedereen die op de trein een ticket koopt. 

Voor zwartrijders is dat goed nieuws, want die moesten voordien 12,5 euro extra betalen. Voor zij die er niet in slaagden om vooraf een ticket te kopen en dat meldden aan de treinbegeleider, is het echter slecht nieuws: in plaats van 3 euro moeten zij nu meer dan dubbel zoveel betalen bovenop de prijs van hun gewone ticket. Als er dus een te lange rij staat aan het loket, of de ticketautomaat is kapot, is de reiziger die daar een ticket wilde kopen de pineut.

"Discussie tegengaan"

Volgens NMBS-woordvoerder Bart Crols is de maatregel vooral bedoeld om discussie op de trein te vermijden. "Een kleine driekwart van de discussies op de trein zijn disputen over het vervoersbewijs", aldus Crols. "Door de nieuwe regeling willen we agressie en discussies tegengaan".

Daar is reizigersvereniging TreinTramBus het niet mee eens. Die denkt namelijk dat de verandering alleen maar tot nog meer discussie zal leiden, zegt woordvoerder Jan Vanseveren in Het Nieuwsblad. "Wie moedwillig geen ticket koopt, is beter af", aldus Vanseveren.