Senaat blokkeert wet om spionageprogramma NSA te beëindigen

Een wetsvoorstel om de Amerikaanse geheime dienst National Security Agency (NSA) te hervormen, is in de Senaat tegengehouden. Een motie om een stemming te organiseren over het voorstel, faalde. De motie had 60 stemmen nodig, maar strandde op 58.

De geweigerde wet - de "USA Freedom Act" - zou een einde gemaakt hebben aan de massale verzameling door de NSA van telefoongegevens van miljoenen Amerikanen, die niet verdacht worden van enig misdrijf. Dat programma werd openbaar gemaakt door voormalig NSA-medewerker Edward Snowden.

De stemmen om de wet tegen te houden, zijn voornamelijk afkomstig van Republikeinen. Zij oordelen dat de Verenigde Staten niet afdoende beschermd zouden worden tegen een terreuraanslag, zou het programma geschrapt worden.

"Schrikbewind"

Senator Patrick Leahy beschuldigde die Republikeinen ervan terug te vallen op een schrikbewind, in plaats van productief te werken om de Amerikaanse basisrechten wat betreft privacy en nationale veiligheid te beschermen. Sommige senatoren merkten echter op dat sinds de NSA-controverse terroristische bedreigingen tegen de VS zijn gerezen, zoals die van de terreurgroep IS.

Behalve activisten die ijverden voor de bescherming van gegevens, waren ook enkele grote Amerikaanse technologiebedrijven voorstander van de wet. Zij oordeelden dat door de controverse het moeilijk is om buitenlandse klanten ervan te overtuigen dat hun data niet door de Amerikaanse regering onderschept zouden worden. Volgens een brief van de Consumer Electronics Association - waarvan technologiereuzen Apple, Google en Microsoft lid zijn - aan alle senatoren verloren de bedrijven "miljoenen dollars" aan contracten.