Vandenbroucke bekritiseert pensioenbeleid regering-Michel

In een brief aan pensioenminister Daniel Bacquelaine heeft voormalig SP.A-minister en professor Frank Vandenbroucke kritiek op de pensioenmaatregelen van de federale regering. Vooral de maatregelen over de tweede en derde pijler neemt hij onder vuur.
Nicolas Maeterlinck

Voormalig SP.A-minister en professor Frank Vandenbroucke stuurde een kritische brief aan minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR). Vandenbroucke zegt daarin dat het regeerakkoord veel overneemt van het rapport van de pensioenexperts, maar op sommige punten ervan afwijkt. In de brief legt hij de klemtoon op de tweede en derde pensioenpijler, schrijft De Standaard, die de brief kon inkijken.

De experts hadden aangeraden de "tweede pijler" (de aanvullende pensioenen die werkgevers en werknemers per bedrijfstak of bedrijf opbouwen) te veralgemenen en te versterken. Het regeerakkoord regelt enkel een uitbreiding tot het personeel van de overheid.

Het spreekt niet over hogere bijdragen, maar wil vooral dat werknemers eigen geld zouden mogen toevoegen aan wat samen met de werkgever wordt opzijgelegd.

Verder wil de regering de "derde pijler" (het individuele pensioensparen tot 65 jaar) versterken terwijl de experts dat geen pensioen- maar een spaarbeleid vinden. De professor zegt ook dat het pensioenbeleid onlosmakelijk verbonden moet zijn met het werkgelegenheidsbeleid, vooral voor wie langer moet werken.