Vandenbroucke: "Zie geen rol meer voor Zilverfonds"

Niet dat hij tegen het Zilverfonds op zich is, zegt Frank Vandenbroucke (SP.A), maar wel tegen de strategie erachter. Een Zilverfonds, dat dient om de pensioenen betaalbaar te houden, kan maar gespekt worden met begrotingsoverschotten. Maar Vandenbroucke streeft naar een systeem dat op zichzelf staat, en dus niet afhankelijk is van overschotten.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) liet dinsdag in de Kamer verstaan dat hij het Zilverfonds wil laten uitdoven. Het gaat toch om een lege doos, argumenteert zijn partij. Het opdoeken zou jaarlijks 120.000 euro werkingskosten uitsparen.

Ook Vandenbroucke, pensioenminister bij de oprichting van het fonds in 2001, ziet geen rol meer voor het Zilverfonds. "Het probleem was niet het Zilverfonds, maar de achterliggende strategie", verduidelijkte hij vanmorgen in "De ochtend" op Radio 1. "Men ging ervan uit dat, als we onze schuld maar voldoende zouden verminderen, we ons dan geen zorgen hoefden te maken."

De voormalige SP.A-politicus gelooft niet meer in die strategie, die sinds begin jaren 90 werd aangehouden. "Om er een succes van te maken, moest je overschotten boeken. En dat is niet gelukt."

"Bij de oprichting van het Zilverfonds ging men ervan uit dat als we de overheidsschuld voldoende konden verminderen, we ons geen zorgen moesten maken over de pensioenen. Verhofstadt wou die spaarstrategie zichtbaar maken door de overschotten in het Zilverfonds te steken. Spijtig genoeg werden er niet veel overschotten geboekt.’

Het klinkt als een kritiek aan het adres van de paarse regeringen, waar Vandenbroucke als minister van Sociale Zaken ook zelf deel van uitmaakte. En als kritiek aan het adres van partijgenoot Johan Vande Lanotte, onder paars de grote bezieler van dat Zilverfonds. Vande Lanotte wenst echter niet te reageren. 

Op zichzelf in evenwicht

Ondertussen pleit Vandenbroucke voor een pensioensysteem dat op zichzelf in evenwicht is. "Het lot mag niet afhangen van de vraag of de regering overschotten boekt op haar begroting", vond ook de expertencommissie waar hij deel van uitmaakte.

Vandenbroucke en de commissie pleiten voor een grondige hervorming van ons pensioensysteem. Iets waar hij pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) nog eens aan herinnert in een brief die hij schreef voor het tijdschrift Sampol.

"Het volstaat niet om een paar maatregelen te nemen en hier en daar wat te snijden. Men moet echt grondig hervormen, en wel in overleg met vakbonden en werkgevers", aldus nog Vandenbroucke.