Verkort nummer voor wachtdienst huisartsen blijft uit

Er is in Vlaanderen nog altijd geen verkort nummer om de wachtdienst voor huisartsen te bellen. Een jaar geleden kondigde toenmalig minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinkx (PS) aan dat zo'n nummer dit jaar geleidelijk zou ingevoerd worden. In een reactie zegt het kabinet van Maggie De Block dat het nummer mogelijk eind 2016 operationeel is.

Wie in het weekend of 's nachts hulp zoekt, zou via het nummer 1733 doorverwezen worden naar de spoeddienst of de dokter van wacht.

In sommige delen van Wallonië werkt het nummer wel al, maar in Vlaanderen willen de huisartsen eerst voldoende goed opgeleid personeel én een wettelijk kader.

"Probleem bij Vlaamse huisartsenkringen is dat wij niet echt willen instappen in het verhaal van 1733 als de randvoorwaarden voor een optimale van de zorgvraag niet voldaan zijn. Vanaf dat in orde is, kunnen wij werken met het nummer", zegt dokter Koen Steel van Domus Medica.

"Mogelijk eind 2016 operationeel"

Het verkorte nummer voor de wachtdienst voor huisartsen (1733) zou tegen 2016 operationeel kunnen zijn, maar de invoering moet grondig voorbereid worden. Dat zegt het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).

Volgens De Block lopen er nog verschillende proefprojecten en moet er onder meer voor gezorgd worden dat het personeel op de telefooncentrale voldoende voorbereid en opgeleid is.