Vlaamse industrie verdwijnt in sneltempo

De desindustrialisering slaat hard toe in Vlaanderen. Het aandeel van de industriële bedrijvigheid als onderdeel van het Vlaams regionaal bruto binnenlands product daalde in tien jaar tijd met een kwart. Vooral de textiel-, elektromechanica- en de autoassemblagesector gaan erop achteruit.

De Vlaamse industrie krijgt de laatste jaren zware klappen. De zwaarst getroffen sectoren zijn textiel, autoassemblage en elektronica. De machinebouw, voeding en chemie komen beter uit de strijd. Dat schrijft De Tijd.

Wereldwijd is een daling van de industrie op te merken, waarin het verschil zeer duidelijk is tussen Europa en Azië. In 1991 nam Europa nog 36 procent van wereldwijde toegevoegde waarde uit de "maakindustrie" voor zijn rekening. In 2011 was dat maar een kwart meer, terwijl Azië in diezelfde periode van 8 naar 31 procent groeide.

Volgens het onderzoek waar de krant zich op baseert zijn er in Europa een aantal voorbeelden die aan een "vierde industriële revolutie" bezig zijn: Duitsland, Oostenrijk en Zweden. Zij maken gebruik van slimme, digitale technologie om de toegevoegde waarde te verhogen.