Vlaamse rand moet voortaan betalen voor interventies van Brusselse hulpdiensten

Gemeenten uit de Vlaamse rand rond Brussel zullen voortaan moeten betalen als de Brusselse Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp opgeroepen wordt om een interventie te doen op hun grondgebied. Dat heeft de bevoegde Brusselse staatssecretaris Cécile Jodogne (FDF) aangekondigd. Op die manier zal Brussel honderdduizenden euro kunnen recupereren, zegt ze.

Jodogne weet dat tussen de 6,5 en de 9 procent van de interventies van de Brusselse brandweer wordt uitgevoerd in het Vlaams gewest. Precies omdat de Brusselse hulpdiensten hulp verstrekken, wil een aantal gemeenten uit de rand niet langer zelf voor hulpverlening zorgen, zegt ze. Verschillende Vlaamse randgemeenten zouden bovendien weigeren om de kosten die voortvloeien uit die interventies in hun gemeente te betalen.

Vanaf 1 januari 2015 komt daar verandering in. Dan worden de interventies gefactureerd aan de gemeenten waar de interventies plaatsvinden. "Het zijn dus niet langer de Brusselse belastingplichtigen die zullen opdraaien voor de kosten met betrekking tot interventies in de rand", zegt Jodogne.

"De vergoeding voor prestaties geleverd buiten Brussel", besluit ze, "zal ervoor zorgen dat honderdduizenden euro gerecupereerd kunnen worden."