Vroege winter eist vier mensenlevens in VS

In de Verenigde Staten zijn de temperaturen gisteren in alle staten onder het vriespunt gedoken. In Buffalo, in de staat New York, kwamen gisteren vier mensen om het leven door de hevige sneeuwval, zo bericht de krant USA Today.

Een dode viel bij een verkeersongeval, de anderen bij het ruimen van sneeuw. In Buffalo viel in enkele uren tijd bijna twee meter sneeuw. Straten moesten tijdelijk gesloten worden. Enkele bestuurders moesten hun wagens op de snelwegen achterlaten, want er waren enorme files.

Koude lucht uit het noordpoolgebied brengt volgens de nationale weerdienst hevige sneeuwval met zich mee in delen van New York, Pennsylvania, Ohio, Michigan en Wisconsin. Tot vrijdag kan plaatselijk bijna twee meter sneeuw vallen.

Gisteren tekende de VS de koudste ochtend in een november-maand op sinds 1976, aldus meteoroloog Ryan Maue. Zoiets zou zich normaal pas in januari of februari voordoen. Ook vandaag wordt een recordkoude verwacht.

Polaire vortex?

Is dit alles het gevolg van de polaire vortex die begin dit jaar het enorme koudefront in de VS veroorzaakte? Amerikaanse meteorologen zeggen van niet. "Sommigen noemen het de maand november", grappen enkele weerkundigen, erop wijzend dat het best kan dat het in november al erg koud is.