VS-Koerdisch offensief tegen IS in Noord-Irak

In het noorden van Irak hebben Iraaks-Koerdische troepen een nieuw offensief ingezet tegen de terreurgroep IS. Amerikaanse vliegtuigen hebben intussen opnieuw bombardementen uitgevoerd tegen IS en andere terreurgroepen in Irak en Syrië.

De Iraaks-Koerdische troepen zijn dus op twee fronten in het offensief gegaan tegen IS. Dat gebeurde in de buurt van Jalawla ten noorden van de Iraakse hoofdstad Bagdad en ten westen van de oliestad Kirkuk die in Koerdische handen is.

In beide gevallen gaat het om het terugdringen van IS dat het gebied in de loop van de zomer heeft ingenomen. De Koerdische peshmerga's worden daarbij ondersteund door nieuwe Amerikaanse bombardementen op strijders van IS.

De strijd tegen IS lijkt de voorbije weken in een stroomversnelling geraakt te zijn. Enkele dagen geleden slaagde het Iraakse leger erin om de stad Baiji ten noorden van Bagdad te heroveren op IS. Ook de olieraffinaderij -de grootste van Irak- werd daarbij ontzet. Het was de eerste overwinning van het Iraakse leger tegen IS sinds de zomer.

IS heeft dan weer teruggeslagen met een terreuraanslag in de Iraaks-Koerdische hoofdstad Irbil. Daarbij zouden zes mensen gedood zijn.

AP2014

Ook aanvallen op Nusrat en Khorassan in Syrië

In buurland Syrië hebben de VS-vliegtuigen dan weer een twintigtal luchtaanvallen uitgevoerd. Dat was onder meer het geval in de belegerde Koerdische stad Kobane. Daar kon de Syrisch-Koerdische militie YPG dan weer een twintigtal gebouwen heroveren op IS. 

Opvallend is dat de VS opnieuw luchtaanvallen heeft uitgevoerd op twee andere groepen in Syrië: de extremistische moslimrebellengroep Jabhat al-Nusrat en de daarmee verbonden Khorassan Group. 

Die laatste bestaat uit jihadistische veteranen van Al Qaeda die zich de voorbije maanden verplaatst hebben vanuit Afghanistan en Pakistan naar Syrië. Daar zouden ze volgens de VS aanslagen tegen het Westen voorbereiden onder bescherming van Nusrat dat het Syrische filiaal van Al Qaeda is.

Franse Mirages naar Jordanië

De Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian heeft in het parlement laten weten dat Frankrijk de strijd tegen IS nog wil opvoeren. Er zullen daarvoor zes Mirage-straaljagers naar Jordanië worden gestuurd.

De straaljagers zullen zich bij de negen Franse Rafale-vliegtuigen voegen, die gestationeerd zijn op een basis in de verder gelegen Verenigde Arabische Emiraten. Door de Mirages nu al naar Jordanië over te brengen, versterkt Frankrijk zijn positie in Irak. De Fransen maken daar deel uit van de internationale coalitie tegen IS, die door de VS wordt geleid. Onder meer Belgische F-16's maken deel uit van die missie en die opereren ook vanuit Jordanië.