18,3 meter hoge kerstboom aangekomen op Grote Markt

De traditionele kerstboom op de Brusselse Grote Markt is vannacht om 3 uur aangekomen. Vijf uur later stond de boom, die dit jaar uit Letland komt, recht.

De Brusselse kerstboom komt meestal uit Wallonië, maar dit jaar wilde Riga -als Europese cultuurhoofdstad 2014- een boom schenken aan de Europese hoofdstad. "Begin 2015 wordt Letland voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Het is dus een prachtig symbool om het jaar als cultuurhoofdstad af te sluiten en het voorzitterschap te starten", zegt Inga Barisa, die het land vertegenwoordigt bij de EU.

De burgemeester van de Letse hoofdstad Riga, Nils Ušakovs, koos de 18,3 meter hoge fijnspar zelf uit. Afgelopen vrijdag is hij gekapt in de Letse bossen en zaterdag is hij over water naar het Duitse Travemünde, bij Lübeck, gebracht. Vandaar ging het naar Antwerpen.

Letland staat ook in voor het versieren van de boom. Dat werk zou begin dit weekend rond moeten zijn.