1,3 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije aan lot overgelaten

1,6 miljoen Syrische vluchtelingen bevinden zich momenteel in Turkije. Minder dan een kwart miljoen wordt in kampen opgevangen, de anderen moeten in erbarmelijke toestanden zien te overleven. Amnesty International trekt in een nieuw rapport aan de alarmbel: de internationale gemeenschap moet haar grenzen meer openen.

Turkije heeft dan wel een open-grens-beleid ten aanzien van Syrische vluchtelingen, toch zijn er slechts twee officiële open grensposten langs een grens van 900 kilometer. Wie de lange reis naar een officiële grensovergang niet kan maken, is vaak overgeleverd aan smokkelaars en wordt beschoten door grensbewakers. 

De Syrische vluchtelingen die wel tot in Turkije geraken, komen volgens Amnesty in een uitzichtloze situatie terecht. Van de 1,6 miljoen Syrische vluchtelingen die momenteel in Turkije leven, bevinden slechts 220.000 mensen zich in een van de 22 goed uitgeruste vluchtelingenkampen. De andere ruim 1,3 miljoen mensen worden aan hun lot overgelaten.

Amnesty vraagt aan de welvarende landen om financieel meer bij te dragen en meer asiel en opvang aan te bieden. Aan Turkije, die momenteel de grootste inspanning levert om de Syrische vluchtelingen op te vangen, vraagt de organisatie om een veilige toegang te garanderen.