"Extra vitamines voor gezonde kinderen is overbodig en gevaarlijk"

Extra vitamines geven aan gezonde kinderen is overbodig en kan op termijn gevaarlijk zijn. Dat zegt professor voedingsdeskundige Christophe Matthys aan VRT Nieuws. Gezond eten en leven is veel belangrijker, klinkt het.

De professor is duidelijk. Een gezond kind heeft helemaal geen extra vitamines nodig. In de zomer spelen ze veel buiten en doen ze een dosis vitamine D op die hen normaal gezien de hele winter door helpt. Gezond eten en leven is veel belangrijker. Dat staat trouwens ook aangegeven op de doosjes vitaminesupplementen. Enkele mandarijntjes zijn veel gezonder dan een tabletje vitamine C.

Bovendien worden volgens professor Matthys de vitaminesupplementen meestal gekocht door ouders die al met gezondheid begaan zijn en dus vanzelf al genoeg fruit en groenten eten en voldoende bewegen. Voor hen zijn die supplementen al helemaal weggegooid geld.

Daarnaast kan het ook gevaarlijk zijn: vooral bij vetoplosbare vitamines, zoals A, D, E en K. Die blijven namelijk opgestapeld in het lichaam en kunnen op termijn schadelijk worden. Op termijn kan dat leiden tot nier- of leverfalen. Bij een te hoge dosis wateroplosbare vitamines -zoals bijvoorbeeld vitamine C- is het veel minder gevaarlijk. Dat plas je namelijk gewoon uit.