"Groene golf is voorbijgestreefd"

"De groene golf, die opeenvolgende verkeerslichten op elkaar afstemt, is voorbijgestreefd." Dat zei Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) bij de bespreking van zijn beleidsnota in de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement.

De groene golf was een veelbesproken item in de voorbije legislatuur. Onder meer uit Antwerpen komt geregeld de vraag om de verkeerslichten beter op elkaar af te stemmen, en zo de files een stuk in te korten.

"Ik wil de groene golf nieuw leven inblazen, maar ook verder gaan", zei Weyts. "Het systeem is eigenlijk voorbijgestreefd, omdat het uitgaat van een constante snelheid."

De minister denkt daarom aan dynamische lichten, die zich aanpassen op basis van de reële verkeersstroom en de doorstroming van het openbaar vervoer implementeren. "Het Agentschap Wegen & Verkeer is begonnen met de uitwerking van complexere regeltechnieken", aldus Weyts