"Kostprijs obesitas veel groter dan gedacht"

Obesitas kost de economie wereldwijd veel meer dan tot nog toe werd gedacht. Volgens het onderzoeksbureau McKinsey Global Institute (MGI) gaat het om 2,8 procent van de jaarlijkse economische activiteit. Dat is evenveel als roken of gewapende conflicten in de wereld en meer dan alcoholisme en klimaatverandering samen. De omvang van obesitas heeft "crisis"-proporties aangenomen, zo waarschuwen de onderzoekers.

Nu lijdt 30 procent van de bevolking aan obesitas of chronische zwaarlijvigheid. Dat cijfer zou tegen 2030 oplopen tot bijna de helft van de wereldbevolking. De weerslag daarvan op de gezondheidszorg en de economie in het algemeen zal enorm zijn, zo waarschuwen de onderzoekers.

De toename van obesitas ligt aan de basis van het stijgend aantal hart- en longaandoeningen, diabetes en de aan levensstijl te wijten kankers.

Een ambitieus obesitasbeleid dringt zich daarom op, stelt het MGI. Daarbij moeten structurele maatregelen genomen worden, eerder dan de focus te leggen op individuele verantwoordelijkheid zoals nu het geval is.

Mogelijke maatregelen zijn toezicht op de grootte van porties van kant-en-klaarmaaltijden, de herformulering van het begrip fast food en het aanbieden van fitnessmogelijkheden op de werkplek. Ingrepen als deze zouden daadkrachtiger zijn dan taksen op vet- en suikerrijke producten of gezondheidscampagnes.

Het volledige rapport vindt u hier. Ook Het Journaal heeft deze week een driedelige reeks rond obesitas.