"Leerkrachten die in 2015 met pensioen willen, kunnen dat nog"

Leerkrachten die in 2015 met pensioen willen gaan, zullen dat nog steeds kunnen. Voor hen verandert er namelijk niets aan de pensioenregeling. Dat zegt de woordvoerster van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) na de vergadering van federaal minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) met de onderwijsministers van de gemeenschappen. De beslissing zou morgen al moeten verschijnen op de website van de pensioendienst.

Minister Bacquelaine stuurde vanmorgen de boodschap de wereld in dat leerkrachten zo'n 2 à 3 jaar langer zullen moeten werken, al klonk het meteen verzoenend dat de "veranderingen niet al te drastisch zouden zijn". Crevits bevestigde dat leerkrachten wellicht wat langer zullen moeten werken maar benadrukte dat "de manier waarop overgangsbepalingen worden voorzien, hierbij cruciaal is".

"Als we dat nu snelsnel invoeren, lopen we het risico dat mensen die nu al hun pensioen hebben aangevraagd dat niet meer zouden kunnen. We mogen mensen echt niet in onzekerheid laten over wanneer ze met pensioen kunnen." Na het overleg met minister Bacquelaine en de onderwijsministers van de gemeenschappen, bevestigt de woordvoerster van Crevits dus dat de leerkrachten die volgend jaar met pensioen willen, dat ook nog zullen kunnen.

Systeem van diplomabonificatie vanaf 2016 afgebouwd

Er werden echter ook afspraken gemaakt over de diplomabonificatie, die inhoudt dat ambtenaren met een bachelor- of masterdiploma hun studiejaren kunnen laten meetellen bij de berekening van hun loopbaan. "Het is de bedoeling dit systeem vanaf 2016 af te bouwen en wel aan een ritme van 6 maanden per jaar", luidt het bij Crevits. "Maar hier volgt nog sociaal overleg over."

Crevits is ook blij dat de ongerustheid is aangepakt bij leerkrachten die er via het systeem van terbeschikkingstelling (tbs) voor gekozen hebben om vervroegd met pensioen te gaan. Voor leerkrachten die nu al in het systeem zitten, verandert er niets. Over de situatie van zij die wel al in aanmerking kwamen voor tbs, maar ervoor gekozen hebben om te blijven werken, zal er verder overleg volgen met de sociale partners.

Kleuteronderwijzers bij zware beroepen?

In het kader van de pensioendiscussie zal op federaal niveau, in een nog op te richten commissie, een lijst worden opgesteld van zware beroepen. Er is sprake van dat ook kleuteronderwijzers aan de lijst zouden worden toegevoegd, maar daarover is dus nog geen beslissing gevallen.

Crevits herhaalt nog dat ze een pact wil rond de loopbaan van leerkrachten. Het sociaal overleg zal ook dat bespreken, luidt het. Minister Bacquelaine laat ook weten dat er niet geraakt zal worden aan de manier waarop het pensioen van leerkrachten wordt berekend. "Het bedrag van het pensioen zal niet zakken. Integendeel, in de toekomst zullen zij die langer willen werken, hun pensioen zien stijgen.