"Leerkrachten moeten twee of drie jaar langer werken"

Het motto dat iedereen langer moet werken, geldt ook voor leerkrachten. Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) zegt nu dat hun loopbaan twee of drie jaar langer zal duren.

"We moeten ervoor zorgen dat de leerkrachten, globaal gesproken, een beetje langer aan het werk blijven. Dat zei pensioenminister Daniel Bacquelaine vanochtend in de studio van het RTBF-programma Matin Première. 

Hij spreekt over "twee of drie jaar". Waarmee hij eerdere voorspellingen van Joëlle Milquet milderde, ondertussen de Franstalige minister van Onderwijs. "Dat is compleet fout", zei Bacquelaine.

Al te drastisch zullen de veranderingen niet zijn, denkt Bacquelaine. Onderbrekingen van de carrière - bijvoorbeeld het gemotiveerd tijdskrediet - zullen nog altijd meetellen. 

"Maar als we niet hervormen brengen we het pensioen van onze kinderen en kleinkinderen in gevaar. Op dit moment werkt minder dan tien procent van de bevolking tot zijn 65e. 

Bacquelaine ziet vandaag nog Hilde Crevits om de hervorming te bespreken, samen met de minister van de andere gemeenschappen.