"Maar wat als ik ermee wil ophouden?"

"Hij was een beetje een eenzaat. Hij zat wel erg veel voor zijn spelcomputer." Zo omschrijft vader Jeff Haag de kindertijd van zijn zoon Matt, intussen uitgegroeid tot een van de beste "Call of duty"-spelers. De 22-jarige jongeman wist vooral zijn talent commercieel te benutten en zo verdiende hij het afgelopen jaar tot 1 miljoen dollar met zijn activiteiten. Niet slecht, aldus nieuwswebsite New York Times, wetende dat hij een aantal jaren geleden nog hamburgers verkocht bij McDonalds.

Het leven van Matt draait vooral rond het spelen van het populaire videogamespel "Call of duty". Daarvoor wordt hij onder meer betaald door de Major League Gaming, die zijn sessies via een livestream uitzenden. De opzet van deze vereniging was onder meer van het spelen van computer- en consolegames een erkende competitieve sport te maken. Ook heeft Matt, onder de naam "NaDeSHot", een eigen YouTube-kanaal, met bijna anderhalf miljoen abonnees. Hij weet wereldwijd zalen vol te krijgen om met het publiek zijn kennis en vaardigheden te delen. Iets wat hem natuurlijk aantrekkelijk maakt voor sponsors.

Volgens Matt is het geld dat hij verdient bij wedstrijden klein bier bij wat hij via andere kanalen verdient. Dat baart hem vaak zorgen: "Ik denk iedere dag zeker een tiental keer na over mijn toekomst. Wat gaat er gebeuren als dit allemaal wegvalt, vraag ik me dan af. Wat als voor welke reden dan ook mensen niet langer in je livestream geïnteresseerd zijn? Wat als ze morgen niet langer je YouTube-video’s willen zien?"

"Wat als je medewerkers het laten afweten en je niet het niveau dat je wil halen, behaalt? Dat je niet langer zo competitief als nodig bent? Wat zal er gebeuren als je de strijd niet meer kan aangaan en je er gewoon mee wil ophouden, omdat je zot wordt van het spel?"

Wat niet betekent dat hij zijn job nu beu zou zijn. Want, aldus New York Times, "hij verdient ettelijke keren meer dan zijn vader ooit en hij kon zich daarom begin dit jaar een horloge van 3.000 dollar veroorloven."

lees ook