's Werelds kleinste sculpturen vermorzeld onder onbehouwen vinger

De grens tussen vreugde en verdriet kan flinterdun zijn. Dat heeft de Britse kunstenaar Jonty Hurwitz pas nog ondervonden. Tien maanden werkte hij aan de kleinste sculpturen ter wereld, nauwelijks enkele nanometers groot. Luttele minuten nadat hij ze voor het eerst onder een krachtige microscoop had kunnen bekijken, raakten ze per ongeluk vermorzeld onder de vinger van een klunzige collega.

Nanosculpturen. Zo noemt Hurwitz de miniatuurbeeldjes waaraan hij tien maanden lang met de hulp van nagelnieuwe 3D-technologie werkte. Met 3D-camera's maakte hij opnames van modellen in verschillende poses die hij vervolgens met een gesofistikeerde printer in sculpturen in nanoformaat omzette. Het "grootste" beeldje paste binnen de doorsnede van een haar, het kleinste was slechts half zo groot.

Enkele dagen geleden kreeg Hurwitz de beeldjes na maanden van voorbereidingen eindelijk toegestuurd. Opgesteld op een kleine spiegeltje en stevig verpakt, bereikten ze de kunstenaar heelhuids. Slechts met de hulp van een krachtige microscoop die normaal wordt gebruikt om kankercellen te analyseren, kon hij ze in al hun glorie aanschouwen.

Zijn geluk was echter van korte duur. Een collega greep het spiegeltje beet om het vanuit een andere invalshoek te bekijken en plaatste daarbij een vinger vol op het spiegelglas. Resultaat: 's werelds kleinste sculpturen waren in één klap vernield. Op het spiegelglas bleef enkel een vingerafdruk achter.

Eén troost: vóór het fatale moment had Hurwitz enkele foto's van de beeldjes genomen. De indrukwekkende beelden kan u op zijn website bekijken.