"Verhalende romans, echte vertellingen doen het goed"

De Boekentop 50 van Cobra krijgt stilaan vorm. Lezers kunnen nog tot morgenmiddag stemmen voor hun favoriete romans. Om 13 uur wordt de definitieve shortlist met vijftig titels bekendgemaakt. Dan gaan de tellers opnieuw op nul en start een tweede stemronde om de definitieve rangorde vast te leggen.

Ruim 4500 mensen hebben al hun vijf favoriete romans gekozen uit een longlist met 300 klassieke romans. Dat levert een shortlist op die voorlopig wordt aangevoerd door "Honderd jaar eenzaamheid" van Gabriel Garcia Marquez. Zo ziet de voorlopige top vijf eruit:

  1. Honderd jaar eenzaamheid - Gabriel Garcia Marquez
  2. De vliegeraar - Khaled Hosseini
  3. Het parfum - Patrick Süskind
  4. De ontdekking van de hemel - Harry Mulisch
  5. De naam van de roos - Umberto Eco

"Verhalende romans, echte vertellingen doen het goed", zegt Kristien Bonneure van Cobra. "En ook boeken die geactualiseerd zijn door een verfilming."

Nog geen Nederlandstalige auteurs in de top vijf

Voorlopig staan er geen Nederlandstalige auteurs in de top vijf, wel in de top tien. Hugo Claus staat op negen met "Het verdriet van België", gevolgd door Louis Paul Boon met "De Kapellekesbaan" op tien. De hoogst genoteerde nog levende Belgische auteur is Dimitri Verhulst met "De helaasheid der dingen".

Enigszins verrassend is dat "De avonden" van de Nederlandse schrijver Gerard Reve de top vijftig net niet haalt. Hij staat op 52, maar daar kan dus nog altijd verandering in komen als zijn fans vanavond of morgenvoormiddag nog voor hem stemmen.

Ook Herman Brusselmans lijkt het niet te zullen halen. Hij staat met "De man die werk vond" voorlopig op de 74e plaats. Hem nog in de top vijftig stemmen, wordt wellicht iets moeilijker, maar daar tilt hij niet zo zwaar aan. "Het zou spijtig zijn, maar de lezers hebben het laatste woord", reageert hij.

Waarom kiest Gatz voor "The Great Gatsby"?

Een van de laatste lezers die vandaag zijn stem uitbracht, was Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD). Dit is zijn persoonlijke top vijf:

  1. Het verdriet van België - Hugo Claus
  2. 1984 - George Orwell
  3. De aanslag - Harry Mulisch
  4. De hoed van tante Jeannot - Erik de Kuyper
  5. The Great Gatsby - Scott F. Fitzgerald

Zijn keuze voor "The Great Gatsby" is trouwens niet alleen ingegeven door de literaire kwaliteiten van het boek. "Maar ook omdat Gatsby zijn naam blijkbaar veramerikaniseerde vanuit het Duitse Gatz."

Op 12 december wordt de definitieve Cobra's Top 50 met de uiteindelijke rangorde bekendgemaakt.