"Vermijden dat havenarbeiders worden gestigmatiseerd"

Bij de 11 relschoppers die vanochtend zijn opgepakt door de Brusselse lokale politie zitten 7 Antwerpse dokwerkers. "De rellen zijn niet voor herhaling vatbaar", klinkt het bij Erik Quisthoudt van de liberale vakbond. "Maar we moeten vermijden dat de havenarbeiders worden gestigmatiseerd."

"De vakbonden roepen duidelijk op om in het vervolg op een waardige manier te betogen", zegt Quisthoudt aan deredactie.be "Gelukkig waren er maar een beperkt aantal relschoppende havenarbeiders. Ik wil dan ook vermijden dat alle dokwerkers worden gestigmatiseerd."

En die dokwerkers voelen zich gestigmatiseerd. "Wij voelen ons gestigmatiseerd. Wij zijn de ebola van België", klonk het bij enkele havenarbeiders vanmorgen, toen nog niet helemaal duidelijk was hoe veel dokwerkers er precies waren opgepakt.

De dokwerkers zijn aangeslagen en boos. "Als ik je straks een jas geef, dan werk je ook aan de haven", nuanceert een dokwerker de beelden die genomen werden tijdens de nationale betoging. "Het zijn gewoonlijk mensen van een bepaalde strekking, ofwel uiterst links ofwel uiterst rechts. En ook veel hooligans van de voetbal", beschuldigt een andere dokwerker anderen.

Bij de rellen die de betoging ontsierden, raakte een honderdtal agenten gewond, werden elf voertuigen in brand gestoken en 62 andere beschadigd. De politie pakte die dag al 43 relschoppers op. Vandaag zijn er opnieuw 11 verdachten opgepakt.