AB InBev investeert 20 miljoen in Leuven

AB InBev gaat volgend jaar 20 miljoen euro investeren in haar brouwerij in Leuven. Dat heeft CEO Carlos Brito aangekondigd in een interview met "Terzake". Door de nieuwe investering in Leuven zullen er ook nieuwe jobs gecreëerd worden in Leuven.

"Ruim de helft van het bier dat in Leuven gebrouwen wordt, is voor export. En de export groeit heel snel, want de verkoop van Leffe, Hoegaarden en Stella Artois zit wereldwijd in de lift. Daarom gaan we 20 miljoen euro investeren om de capaciteit van onze brouwerij in Leuven uit te breiden." 

Door de uitbreiding zal er op termijn 800.000 hectoliter bier extra geëxporteerd worden vanuit Leuven. Dat zou het totale volume op 7 miljoen hectoliter brengen.

De capaciteitsverhoging zal ook gepaard gaan met de creatie van nieuwe jobs, verzekerde CEO Carlos Brito in het interview dat vanavond wordt uitgezonden in "Terzake" op Canvas. Het gaat daarbij om 21 voltijdse krachten die ingeschakeld zullen worden voor de uitbreiding van de verpakkingslijn. 

Belastingdeal

In het interview antwoordt de Braziliaan ook kort op vragen over de belastingdeal tussen zijn bedrijf en de Belgische staat. Vorige week lekte uit dat AB InBev al een aantal jaren een geheim akkoord heeft om via een fictief bedrijfje slechts 4 procent belastingen te betalen op winsten die het maakt in het buitenland.

"We voldoen aan alle regels en belastingwetgeving in alle landen waar we zaken doen", zegt Brito nu over die deal. "We betalen een half miljard aan bijdragen aan de schatkist in België. Wereldwijd betalen we 13 miljard dollar aan belastingen. En dat is niet het enige dat we teruggeven aan de maatschappij", verdedigt hij zich.

"We dragen ook bij aan een betere wereld: naast de belastingen die we betalen, betalen we salarissen en werken aan onze droom: het beste bierbedrijf uitbouwen dat de mensen bijeenbrengt voor een betere wereld."