Actiegroepen rond sloop Oostendse vismijn vangen bot

De Oostendse actiegroepen Dement Oostende en Oostendse Oosteroever hebben bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen bot gevangen in het dossier rond de sloop van de vismijn. Dat melden de actiegroepen nadat ze in april klacht hadden ingediend. De groepen gaan de uitspraak wel in detail uitpluizen en kijken wat de mogelijkheden zijn.

De actiegroepen nemen het niet dat een deel van de Oostendse vismijn tegen de vlakte gaat. Ze ondersteunen de komst van een nieuwe vismijn, maar vinden het niet kunnen dat dat ten koste gaat van het erfgoed op de site. Ze hadden liever een nieuwe invulling van de bestaande gebouwen gezien, zoals een ruimte voor evenementen en exposities.

Daarnaast nemen ze het ook niet dat de gebouwen tegen de vlakte gaan zonder dat er een volwaardig architecturaal plan is voor de nieuwe gebouwen. De raad ging daar niet in mee en oordeelde dat het lege uitzicht tijdelijk zal zijn en dat er geen permanent nadeel zal zijn. Over de grond van de zaak, namelijk het bekomen van een sloopvergunning zonder een waardig alternatief plan, sprak de Raad zich niet uit.

Inmiddels stelde bevoegde schepen Johan Vande Lanotte (SP.A) al zijn nieuwe masterplan voor. Het plan werd ook al goedgekeurd door de stad. De nieuwe vismijn komt op de site van de oude, en er zal op worden toegezien dat architecturale elementen, zoals de statige voorgevel, maximaal beschermd worden. De oude bijgebouwen worden wel volledig neergehaald en maken ruimte voor nieuwe loodsen. De charmante viswinkeltjes langs de kade blijven in dezelfde gebouwen, maar moeten wel verhuizen naar het gedeelte dat niet onder de sloophamer gaat.

De actiegroepen vinden dat het plan niet concreet genoeg is en zullen dan ook onderzoeken wat er nog kan gedaan worden, tegen "deze nieuwe zwarte bladzijde".