Arizona klaagt GM aan voor 3 miljard dollar

De Amerikaanse staat Arizona heeft autofabrikant General Motors (GM) aangeklaagd voor 3 miljard dollar (2,4 miljard euro). Volgens openbaar aanklager Tom Horne heeft het bedrijf het publiek misleid over de veiligheid van zijn auto's. GM haalde miljoenen auto's terug vanwege mogelijke mankementen aan de ontstekingsmechanismen.

Horne eist een vergoeding van 10.000 dollar voor elk van de honderdduizenden auto's die GM in Arizona verkocht sinds het terughalen begon in februari. Bij 32 miljoen auto's moeten naast de ontstekingsmechanismen een aantal andere potentiële mankementen worden bekeken, waaronder de airbags en de bouten van de rails waarover de voorstoelen kunnen worden verschoven.

Arizona is de eerste Amerikaanse staat die GM aanklaagt, maar de zaak van Horne is zeker niet de enige. Meer dan 150 partijen willen voor de rechter verhaal halen.