Belgische ambassade in Kaboel sluit de deuren

Omdat de Belgische militairen die in Afghanistan aanwezig zijn binnenkort hun missie beëindigen en het land verlaten, sluit België zijn ambassade in hoofdstad Kaboel. Dat heeft Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. Afghanistan maakt voortaan deel uit van het rechtsgebied van de Belgische ambassade in Islamabad in Pakistan.

Voor de sluiting van de ambassade zal Buitenlandse Zaken nauw samenwerken met Defensie. Ten laatste eind januari 2015 moet de sluiting een feit zijn.

Ook het Belgische consulaat in het Canadese Toronto sluit de deuren. Zijn bevoegdheden worden nog voor eind december 2014 overgedragen aan het consulaat in Montréal.

De sluitingen passen in "een optimalisering en rationalisering van het netwerk van diplomatieke en consulaire posten", luidt het. "Die beslissingen zijn een gevolg van de bezuinigingen die nodig zijn door de begrotingssituatie in alle openbare diensten."

Om Buitenlandse Zaken toe te laten haar opdrachten te blijven vervullen, zijn structurele hervormingen noodzakelijk, staat in de mededeling. Het diplomatieke netwerk zal op basis van objectieve studies worden gerationaliseerd. De optimalisatie van het buitenlands vastgoedpatrimonium zal ook worden voortgezet.