Ben Weyts wil app die altijd snelste route berekent

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil een app laten ontwikkelen die de gebruiker op alle momenten de snelste reisroute voorschotelt. De toepassing zou rekening houden met openbaar vervoer, maar ook met autoverkeer, zei hij in de bevoegde commissie van het Vlaams parlement bij de bespreking van zijn beleidsnota. Het comfort van het openbaar vervoer moet bovendien beter. "Ik wil de automobilist niet vermanen, maar verleiden", zei de N-VA'er.
Jasper Jacobs

"Nu zijn er enkel toepassingen die berekenen hoe je met een bepaald vervoersmiddel naar punt X geraakt", zei Ben Weyts. "Er moet een app bestaan die voorbij de grenzen van de vervoersmodi kijkt."

Een belangrijk onderdeel van een dergelijk systeem is de invoering van één betaalkaart voor alle vormen van openbaar vervoer. Dat wordt de MOBIB-kaart. De voertuigen van De Lijn hebben intussen allemaal een lezer en de eerste kaarten zijn verstuurd.

Daarnaast moet het comfort van het openbaar vervoer omhoog. Weyts wil een betere doorstroming, maar overweegt ook zaken zoals lederen zetels, waarmee de Brusselse MIVB experimenteert.

De minister gelooft nog steeds in 'gecombineerde mobiliteit' en wil de automobilist niet in de kou laten staan. "Ik denk aan een app die ook de realtime-verkeersinformatie van het volledige wegennet in rekening neemt", zei hij. "Op lange termijn moeten ook de parkeerplaatsen - niet enkel in garages, maar ook langs de weg - worden geïntegreerd, zodat je met de toepassing de dichtstbijzijnde plaats kan vinden."