Berlijn krijgt nieuw museum voor moderne kunst

Op de site van het Kulturforum in Berlijn moet tegen 2021 een gloednieuw museum voor moderne kunst verrijzen. Dat heeft het Duitse parlement beslist. De huidige Neue Nationalgalerie is te klein geworden om alle kunst te kunnen tentoonstellen.
AP2007
De Neue Nationalgalerie.

Nu al telt Berlijn enkele van 's werelds meest gerenommeerde musea, maar in 2021 kan de Duitse hoofdstad nog een cultuurtempel aan het lijstje toevoegen. Op de site van het Kulturforum verrijst de komende jaren immers een nieuw museum voor moderne kunst.

Het Duitse parlement heeft een budget van 200 miljoen euro uitgetrokken voor het project. Dat het er zou komen, was lange tijd onzeker. Zo bestond discussie over het feit of de stad überhaupt een nieuw kunsteninstituut nodig had. Vervolgens werd over de mogelijke samenwerking tussen de publieke en de private sector gedebatteerd. Ten slotte lag ook de precieze inplanting van het nieuwe museum lang op tafel.

Heiner Pietzsch

Het nieuwe gebouw komt vlak bij de Neue Nationalgalerie die de Duitse architect Mies van der Rohe in 1968 ontwierp. Vandaag is het museum hopeloos te klein: slechts een derde van alle kunstwerken wordt tentoongesteld.

Bovendien ontving de overkoepelende Prussian Cultural Heritage Foundation in 2010 een uitzonderlijke gift van 150 surrealistische topwerken van de Duitse zakenman Heiner Pietzsch. Als enige voorwaarde stelde hij dat alle werken permanent moeten worden tentoongesteld.

Het nieuwe museum zal zo'n 14.000 vierkante meter groot zijn. Volgend jaar wordt in de hele Europese Unie een wedstrijd onder architecten uitgeschreven om het gebouw te ontwerpen.