Cultuurprijs voor Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk is voor FMDO

De Federatie Marokkaanse en Mondiale Democratische Organisaties (FMDO) heeft de Vlaamse Cultuurprijs voor Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk gekregen. "FMDO weet wat er leeft binnen de vereniging, en probeert op creatieve en kwalitatieve manier haar mensen te begeleiden, vormen en ondersteunen", vindt de jury.

FMDO ontstond in 1995 als Federatie van Marokkaanse Democratische Organisaties, een koepel die zelforganisaties van mensen met een Marokkaanse achtergrond in Brussel verenigde. Bijna twintig jaar later is de vereniging geëvolueerd naar een mondiale organisatie die meer dan 130 lidorganisaties over heel Vlaanderen en Brussel herbergt.

"FMDO slaagt er met brio in om een zeer groot bereik te creëren, maar ook écht het verschil te maken voor de organisaties en mensen die bij hen zijn aangesloten", zo staat het in het juryrapport.

"FMDO doet dit met twee voeten in het werkveld, door ondersteuning dicht bij de mensen, gestoeld op een concrete visie rond empowerment, gemeenschapsvorming en educatie."

Twee projecten van FMDO krijgen uitgesproken lof: "Twee (t)huizen, één gids", dat mensen met een etnisch-cultureel diverse achtergrond uitnodigt om hun eigen verhaal te vertellen aan een groot publiek, en "Moeders Zonder Grenzen", dat anderstalige moeders opleidt om als tussenpersoon op te treden bij vragen over onderwijs.

De federatie van Marokkaanse en mondiale organisaties krijgt 12.000 euro voor deze Cultuurprijs en een beeldhouwwerk van Philip Aguirre.