De Lijn: "Zet kleuters niet alleen op de bus"

De Lijn heeft van sommige chauffeurs een handvol meldingen gekregen van kleuters die op weg van school naar huis alleen op de bus worden gezet. Daarmee nuanceert de vervoersmaatschappij de berichten in Het Nieuwsblad en De Standaard. De organisatie vraagt wel aan ouders om altijd begeleiding te voorzien.

"De Lijn slaat alarm: steeds meer kleuters alleen op de bus", kopte Het Nieuwsblad vanochtend op zijn voorpagina. "Dat is wat overdreven", reageert de woordvoerder van De Lijn, Tom Van de Vreken. "We hebben wel enkele meldingen van chauffeurs binnengekregen, voornamelijk op de belbus. Het gaat om een handvol meldingen. Het is zeker niet iets wat steeds vaker gebeurt."

"Uit bekommernis om de veiligheid van de kleuters en ook om onze chauffeurs een kader mee te geven, hebben we de vraag gesteld aan het Kinderrechtencommissariaat of er een goede minimumleeftijd is om alleen de bus te nemen", klinkt het. Het antwoord luidde dat het afhangt van kind tot kind. Het ene kind is er sneller klaar voor dan het andere.

Anderzijds zijn er de reisvoorwaarden van De Lijn, en die zijn duidelijk: onder de vijf jaar mogen kinderen niet onbegeleid op de bus.

De vervoersmaatschappij is alert voor de problematiek en bekijkt wat ze nog kan doen, maar vraagt ouders intussen om altijd in begeleiding te voorzien. Die begeleiding kan ook door een broer of zus ouder dan 12.