Excentrieke hertogin van Alba (88) overleden

In Sevilla is de flamboyante Maria del Rosario Cayetana Fitz-James Stuart y de Silva overleden aan de gevolgen van een longontsteking. De hertogin van Alba was 88 jaar. Ze werd zondag nog met spoed opgenomen in het ziekenhuis.

Iedereen in Spanje kent haar, en zelfs daarbuiten heeft iedereen wel ooit eens een foto van haar zien opduiken: de hertogin van Alba, met haar opvallende, niet-alledaagse uiterlijk. "Ze geeft echte carte blanche gegeven aan de esthetische chirurgen", omschrijft Sven Tuytens, correspondent in Spanje, het subtiel.

De hertogin trouwde drie keer (onder wie met een ex-priester) en heeft zes kinderen. Ze overleefde twee echtgenoten. Haar laatste huwelijk dateert van 2011, toen trouwde ze met de 25 jaar jongere Alfonso Diez. Er was veel commotie rond het huwelijk want de bruidegom zou uit geweest zijn op haar fortuin (geschat op 1 tot 5 miljard euro). De hertogin trok zich er niets van aan. "We doen toch niemand pijn", luidde het nuchter. Ze huwde uiteindelijk in een roze jurk, pronkte met haar bekende verwilderde kapsel en voerde voor de gasten nog een flamenco-dansje uit (foto).

De hertogin prijkt ook in het Guinness Worlds Records-boek met haar 57 adellijke titels, dat zijn trouwens meer titels dan de Britse koningin Elizabeth heeft. Ze stamde af van Fernando Alvaro de Toledo (1507-1582), de hertog van Alva, die hier beter bekend is als de bloedhertog.

AP2011

De Spanjaarden zijn dol op haar

Zowel in hogere kringen als bij de Spaanse bevolking was de hertogin erg geliefd. "Ze zorgde voor heel wat sensatie, al 50 jaar. De boulevardpers zou niet weten wat schrijven. Ze heeft een heel sterk karakter. Ze doet het tegenovergestelde van wat de mensen rond haar vragen", legt Tuytens het uit.

De hertogin van Alba had ook geen enkel probleem met de pers. Zo verschenen van de tachtiger wel eens topless-foto's vanop het strand. In de lente als het nieuwe zomerseizoen begint, liet ze zich graag fotograferen in haar bikini (foto). De pers schreef dan uitgebreid over haar bikini en de ontwerper van haar bikini.

SOLARPIX.COM

Ze speelde pingpong met de kleine Fabiola

De hertogin van Alba kende onze koningin Fabiola goed. Tijdens de Spaanse burgeroorlog eind jaren 30 sloeg de adel op de vlucht. Zo zat de hertogin met de Spaanse koning Juan Carlos en de jonge Fabiola samen op hotel in Lausanne. Daar speelde ze met Fabiola pingpong. Samen zetten ze ook een stapje in de wereld en kwamen in contact met het andere geslacht. De hertogin liet in een biografie daarover weten dat "Fabiola heel verlegen was".