Extreemrechtse zanger niet langer welkom in Sint-Niklaas

Frank Rennicke zal op 6 december niet optreden in het Museumtheater van Sint-Niklaas. De extreemrechtse zanger uit Duitsland was uitgenodigd door Rechts Actueel, maar de raad van bestuur van het cultuurcentrum heeft het optreden verboden. Dat bevestigt Annemie Charlier (N-VA), schepen van Cultuur en voorzitter van het cultuurcentrum.

"De belangrijkste reden is dat een optreden met Frank Rennicke niet past binnen de beleidsvisie van het cultuurcentrum en de stad", motiveert Charlier. "Als je de achtergrond van die man bekijkt, dan weet je dat het niet om een onbesproken blad gaat." De beslissing om het optreden te verbieden, werd volgens Charlier met een ruime meerderheid genomen.

Dat Rechts Actueel erin slaagde om een stadspodium te boeken, gaat terug tot een activiteit van 2010. "Toen was er een probleemloos optreden. De persoon die de boeking deed, kreeg dezelfde verantwoordelijke aan de lijn en heeft er niet bij stilgestaan wie die Rennicke was."

De Duitse volkszanger Frank Rennicke werd in 2002 in Stuttgart veroordeeld wegens het aanzetten tot haat. De extreemrechtse singer-songwriter werd in 2009 en 2010 ook al voorgedragen als presidentskandidaat voor de extreemrechts NPD.