Francken over commotie: "Jan en ik waren uitgekozen als doelwit"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft voor het eerst uitgebreid gereageerd op zijn woelige start als regeringslid. "Het ging veel meer om een spel waarbij de PS de MR wou raken", zegt hij in "De ochtend".

Francken kwam samen met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) bij de start van de nieuwe federale regering in het oog van een storm terecht. Er doken oude mails en Facebookposts op die sommigen als racistisch beschouwden en er was hun aanwezigheid op een feestje van oud-VMO-leider Bob Maes. "Het was hevig en ik had het mij anders voorgesteld", zegt hij nu in "De ochtend".

Dat het er zo stevig aan zou toegaan, had de staatssecretaris naar eigen zeggen niet verwacht. "Je mag wel niet onderschatten dat het eerder een spel was waarbij de PS de MR wou raken. Jan (Jambon, nvdr.) en ik zijn daarbij uitgekozen als doelwit. Dat is het politieke verhaal, maar als doelwit is dat op dat moment niet aangenaam, natuurlijk."

Veel kritiek kwam er onder meer op een Facebookpost uit 2011 waarin Francken de "meerwaarde van Marokkaanse, Congolese en Algerijnse migranten" in vraag stelt. "Mijn punt dat ik wou maken, is totaal verdwenen", zegt hij daarover. "Dat bericht kwam er op basis van een artikel uit The Economist, wat toch een gerespecteerd blad is."

Volgens Francken wou hij duidelijk maken dat het Angelsaksische model helemaal anders is dan dat van ons. Het is ook naar zo'n model dat zijn partij en de regering naartoe wil. "Ik heb geleerd dat je bevolkingsgroepen daarbij niet moet noemen", klinkt het nog. "Dat kwetst altijd mensen. Daar heb ik spijt van en daarvoor heb ik mij ook verontschuldigd. Maar het debat over economische migratie zou al veel langer gevoerd moeten zijn." Iets wat hij als staatssecretaris nu ook gaat doen.

Francken is naar eigen zeggen op zijn ziel getrapt doordat ze hem een racist genoemd hebben. "Ik ben zo niet. Mijn partij ook niet", klinkt het. "Ik ben voor de verkiezingen door heel wat journalisten uitgeroepen als een van de beste parlementariërs. Dat zouden ze niet doen als ik racistisch ben, denk ik."