Gebruik dienstencheques daalt voor het eerst

Voor het eerst in de tienjarige geschiedenis van de dienstencheques is het gebruik ervan gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). In het derde kwartaal werden bijna 26,9 miljoen cheques gebruikt, wat meer dan een miljoen (of 3,6 procent) minder is dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het is voor het eerst dat het gebruik van de dienstencheques in vergelijking met het jaar voordien afneemt, maar de verkoop ervan laat al voor het tweede kwartaal op rij een lichte afname optekenen. Op 1 januari 2014 werden dienstencheques een halve euro duurder.

Ook het aantal erkende dienstenchequebedrijven daalt nu al verschillende kwartalen. Deze keer was er een afname met 11,3 procent. Volgens de RVA is dat een gevolg van de verscherpte controle op de sector en de nieuwe erkenningsvoorwaarden.