Georgia O'Keeffe is duurste vrouwelijke kunstenaar

De Amerikaanse moderniste Georgia O'Keeffe (1887-1986) is momenteel de duurste vrouwelijke kunstenaar uit de geschiedenis. Haar werk "Jimson Weed/White Flower NR.1" is bij Sotheby's voor 44,4 miljoen dollar (35,5 miljoen euro) geveild, drie keer meer dan vooraf was geschat.

Het vorige record voor een vrouwelijke kunstenaar stond op naam van Joan Mitchell. Haar werk Untitled" ging eerder dit jaar onder de hamer voor 11,9 miljoen dollar, een pak minder dus dan het bedrag dat werd geboden voor O'Keeffe.

Het record voor het werk van O'Keeffe is trouwens tweevoudig, want het is ook het hoogste bedrag dat ooit naar een O'Keeffe ging.

O'Keeffe wordt gezien als een van de eerste modernistische Amerikaanse kunstenaars. Haar werk, dat het grensgebied verkende tussen figuratieve en abstracte kunst, wordt gerekend tot het precisionisme. Ze schilderde vaak bloemen, rotsen, dieren en landschappen. Ook het recordwerk stelt een bloem voor.