Gerecht pakt 12 relschoppers op voor geweld nationale betoging

De Brusselse lokale politie heeft vandaag 12 mensen opgepakt die betrokken waren bij de rellen tijdens de nationale betoging van 6 november. Onder de arrestanten zijn 7 dokwerkers.

De Brusselse politie heeft vanochtend in de vroegte 11 personen van hun bed gelicht omdat ze gelinkt worden aan de rellen die ontstonden aan het einde van de nationale betoging. In de loop van de dag ging een 12de zichzelf aangeven bij de politie. Hij wordt nog verhoord.

Eerst meldde het parket dat slechts 3 van de arrestanten dokwerkers waren. Daarop kwam meteen de reactie dat dokwerkers onterecht gestigmatiseerd werden. Maar nu blijkt dat er vandaag 7 dokwerkers werden opgepakt.

Van de 12 personen die vandaag werden opgepakt, zijn intussen 3 mannen aangehouden. Twee mensen bleken niks met de rellen te maken te hebben. De rest is intussen vrijgelaten, 2 van hen kregen voorwaarden opgelegd. Zo mogen ze niet meer betogen. De meesten moeten volgende maand al voor de rechter komen.

Drie aanhoudingen

Bij de rellen die de betoging ontsierden, raakte een honderdtal agenten gewond, werden elf voertuigen in brand gestoken en 62 andere beschadigd. De politie pakte die dag al 43 relschoppers op, twee van hen gerechtelijk.

Een van die twee, de persoon die vier agenten zou hebben verwond, kreeg een rechtstreekse dagvaarding en verschijnt op 19 december voor de correctionele rechtbank. De tweede, die vijf agenten zou hebben verwond, werd voor de onderzoeksrechter geleid en aangehouden. Het gaat om een man uit Charleroi die al herhaaldelijk opgepakt werd bij betogingen. Hij zou bij de betoging van 6 november onder meer een politiemotor in brand gestoken hebben.

Onderzoek gaat verder

In totaal heeft de Brusselse politie nu nog 13 andere verdachten kunnen identificeren, van wie er vandaag dus 12 werden opgepakt. "Het onderzoek met het oog op identificatie van nog andere verdachten gaat verder", meldt het parket. "Het valt zeker niet uit te sluiten dat er in de nabije toekomst nog arrestaties volgen."

Het parket tilt duidelijk zwaar aan de feiten. Zo is de eerste zittingsdag namelijk al op 4 december.