In Nederland voortaan telefoontje bij vrijlaten moordenaar

In Nederland krijgen nabestaanden van slachtoffers van moord en doodslag voortaan een telefoontje, gevolgd door een brief als de dader op vrije voeten komt. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) bekendgemaakt.

Het telefoontje hoorde niet bij de standaardwerkwijze. Nabestaanden werden soms verrast door de brief, die wel eens "hard en kil overkwam". De nieuwe manier van inlichten is tot stand gekomen in overleg met lotgenotenorganisaties. "We vinden het ontzettend belangrijk dat de communicatie goed verloopt", aldus een woordvoerster.

Na de telefonische melding krijgen de nabestaanden alsnog een brief van het Informatiepunt Detentieverloop, dat nabestaanden informeert over het verloop van de straf.

Ook de voorheen korte brief wordt vernieuwd. De toon is persoonlijker gemaakt. Voorts staat er voortaan uitleg in over de voorwaarden aan een voorwaardelijke vrijlating.

Het Informatiepunt Detentieverloop stuurt jaarlijks 4000 brieven in verband met ernstige delicten. Het doel van de communicatie is het voorkomen van een onverwachte confrontatie tussen een slachtoffer en de veroordeelde of een verdachte.