Jambon: "Ik ben geen partycrasher"

"Als ik een uitnodiging had ontvangen, dan was ik zeker bij de inhuldiging van het politiebureau van Charleroi geweest." Hiermee reageert N-VA-vicepremier Jan Jambon voor het eerst op het feit dat hij niet uitgenodigd was door burgemeester Paul Magnette (PS). "Maar ik ken ook de politieke spelletjes."

De burgemeester van Charleroi, Paul Magnette (PS), besloot vorige week dat de minister van Binnenlandse Zaken niet welkom was op de inhuldiging van een politiebureau. Magnette zag dat namelijk niet zitten na "de uitlatingen van Jambon over de collaboratie". Vorige maand kwam Jambon namelijk in het oog van de storm terecht na enkele controversiële uitspraken in De Standaard. "De mensen die collaboreerden met de Duitsers hadden hun redenen", liet de minister zich toen onder meer ontvallen. Later zei de minister dat zijn woorden verkeerd geïnterpreteerd werden en dat hij de collaboratie wel degelijk veroordeelt. 

Maar Magnette wilde de zaak niet zomaar laten passeren. "De uitspraken van meneer Jambon over de collaboratie hebben echt gechoqueerd", aldus de burgemeester van Charleroi vorige week. Jambon kreeg dan ook geen uitnodiging voor de inhuldiging in de bus.

"Ken ook de politieke spelletjes"

Jambon reageerde in Villa Politica voor het eerst op de hele kwestie. "Als ik geen uitnodiging krijg, dan ga ik niet. Ik ben geen partycrasher. De burgemeester (Magnette nvdr.) is ook vrij om uit te nodigen wie hij wil. Ik voel me dus niet geschoffeerd, ik ken ook de politieke spelletjes." En wat als Magnette wel een uitnodiging had verstuurd? "Dan was ik er zeker bij geweest."