Joe Biden in Kiev voor gesprekken over Amerikaanse hulp

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden is in de Oekraïense hoofdstad Kiev aangekomen voor "gesprekken" met het door de VS gesteunde Oekraïense regime, met name over de levering door de Verenigde Staten van "niet-dodelijke" hulp aan het Oekraïense leger. Morgen herdenkt Oekraïne het begin van de protesten op het Maidanplein, die uiteindelijk leidden tot de coup tegen president Viktor Janoekovitsj en de installatie van een pro-Westerse regering.
AP2014

Biden spreekt onder meer met interim-premier Arseniy Jatsenjoek en met president Petro Porosjenko. Onderwerp worden de veronderstelde "schendingen door Rusland van het (wapenstilstand)akkoord van Minsk" van 5 september.

Sinds dat akkoord in de Wit-Russische hoofdstad werd getekend, zijn in Oost-Oekraïne bijna duizend mensen gedood of zowat 13 mensen per dag. Dat meldde donderdag de VN. Sinds de slachtpartij van Odessa, begin mei, ligt de teller op minstens 4.317 doden. De "opstand" van de Oost-Oekraïners werd door Kiev beantwoord met een zogenaamde antiterreuroperatie (ATO).

Sinds het begin van die crisis heeft Washington voor 116 miljoen dollar "niet-dodelijke" hulp geleverd aan de pro-Westerse strijdkrachten in Oekraïne. Dat is een peulschil in vergelijking met de 5 miljard die Washington in de loop der jaren in Oekraïne heeft gepompt om het land in de Westerse invloedssfeer te krijgen. Ondanks de levering van militaire steun zegt Biden niet te geloven in een militaire oplossing voor het Oekraïens conflict.

Overigens heeft Biden speciale aandacht voor Oekraïne: zijn zoon Hunter is, toevallig of niet, gekozen tot mededirecteur van het bedrijf Burisma, dat schaliegas wil winnen in ... Oost-Oekraïne.