Kuurne in paniek na niet aangekondigde legeroefening

Een onaangekondigde legeroefening heeft heel wat mensen in Kuurne gisteravond stevig doen schrikken. Het leger houdt al de hele week oefeningen in West-Vlaanderen, maar niet alle gemeenten werden daarvan op voorhand op de hoogte gebracht. Gisteravond belden verschillende verontruste mensen uit Kuurne naar de politie omdat ze gewapende mannen op straat zagen en geweerschoten hoorden.
Foto Kurt bvba

"Ik was graag geïnformeerd geweest”, vertelt burgemeester Francis Benoit. “Als het op je grondgebied gebeurt, dan weet je het ook graag, zo kan je mensen zeer snel geruststellen. Er waren heel wat vragen, onder meer over het feit dat er geschoten werd. Het was 21.30 uur ’s avonds, en heel wat kinderen lagen al in bed.”

“De politie was ook niet op de hoogte", vervolgt Benoit. "Zij kregen plots oproepen binnen over gewapende mannen die in Kuurne rondliepen. Het was ook voor die mensen schrikken om zo vier, vijf telefoons na elkaar binnen te krijgen."

Hele reeks oefeningen

Vanmorgen woonde koning Filip een andere legeroefening op de luchthaven van Wevelgem bij. Als oefening moesten de soldaten het luchthavengebouw van Wevelgem innemen. Door de mist konden de vliegtuigen met soldaten aan boord eerst niet landen. Na lang wachten was dat dan toch mogelijk.

Na Wevelgem trok koning Filip naar Harelbeke. Daar vindt momenteel nog een legeroefening plaats met meer dan 500 soldaten.