Nieuw proces voor Chinese tiener, 18 jaar na zijn executie

Erg vaak geeft het Chinese gerecht haar fouten niet toe. Maar deze ene keer wel. Een voor verkrachting en moord veroordeelde tiener krijgt een nieuw proces. Het enige probleem: die mea culpa komt wat laat. De tiener werd 18 jaar geleden geëxecuteerd.

Hugjiltu was 18 jaar bij zijn executie in 1996. Hij zou een vrouw verkracht en vermoord hebben in een openbaar toilet. Maar in 2005 kwam een andere man op de proppen die de moord bekende.

Een rechtbank in de autonome regio Binnen-Mongolië heeft nu beslist dat het proces overgedaan moet worden, iets waar de familie van Hugjiltu al bijna tien jaar voor ijvert. "Alle fouten uit het vorige proces, mochten die er zijn geweest, moeten rechtgezet worden", zo zei de voorzitter van de rechtbank bij de opening van het nieuwe proces in de stad Hohhot.

Het Chinese gerechtelijke apparaat ligt regelmatig onder vuur vanwege arbitraire vonnissen en procedures. Vaak worden de rechten van beschuldigden met de voeten getreden of worden bekentenissen op weinig koosjere manier aan verdachten onttrokken. Het gebeurt dan ook vaak dat er fouten gemaakt worden bij processen, of dat onschuldigen de doodstraf krijgen, maar het gebeurt zelden dat justitie terugkomt op een beslissing.