NMBS verwacht maandag forse hinder op het spoor

De NMBS verwacht maandag een forse verstoring van het nationale en internationale treinverkeer. Dan is door de vakbonden de eerste van drie stakingen in de provincies gepland, in de aanloop naar de nationale algemene staking op 15 december. Bij de spoorwegen zullen er vooral gevolgen zijn in Antwerpen, Limburg, Henegouwen en Waals-Brabant, maar de NMBS vreest voor spoorhinder in heel het land.

"De acties zullen in het noordoosten en zuidwesten van het land plaatsvinden. Door hun verspreiding over het land en de configuratie van het netwerk dreigen deze een nationale weerslag op het treinverkeer te hebben, vooral in de provincies Henegouwen, Waals-Brabant, Limburg en Antwerpen", zegt de openbaarvervoermaatschappij op haar website.

De NMBS betreurt de actie en raadt de reizigers aan "niet enkel op de trein te vertrouwen maar ook op zoek te gaan naar andere transportmiddelen" om zich te verplaatsen van zondagavond tot maandagavond. Via de gebruikelijke informatiekanalen - website, aankondigingsborden, Twitter... - worden de reizigers geïnformeerd.

NMBS Europe, de afdeling internationaal reizigersvervoer, waarschuwt al voor forse hinder op alle actiedagen (24/11, 1/12, 8/12 en 15/12). De dienstregeling van onder meer Thalys, Eurostar, TGV, ICE en Beneluxtrein zal hinder ondervinden en aanpassingen werden reeds beslist.