Noord-Korea dreigt met nieuwe nucleaire tests

Noord-Korea dreigt met nieuwe nucleaire tests. Pyongyang zou na 6 jaar een nucleaire fabriek willen heropstarten. Gisteren verwees de VN-Mensenrechtenraad Noord-Korea naar het Internationaal Strafhof in Den Haag wegens de wijdverspreide mensenrechtenschendingen in het land.
AP2013

Gisteren verwees de VN-Mensenrechtenraad Noord-Korea naar het Internationaal Strafhof (ICC). De raad hoopt daarmee de VN-Veiligheidsraad aan te sporen om het ICC ook daadwerkelijk in te schakelen.

Nog voor de stemming in de Mensenrechtenraad dreigde de Noord-Koreaanse afgevaardigde met nieuwe nucleaire tests. Vandaag noemde de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken de resolutie "een ernstige politieke provocatie", georkestreerd door de VS, hoewel de EU en Japan de resolutie hadden ingediend.

Een bron bij het Noord-Koreaanse ministerie zei dat de militaire slagkracht "onbeperkt" versterkt zal worden om een antwoord te bieden op de vijandigheid van de VS, "die ons niet langer tegenhoudt om nieuwe nucleaire tests uit te voeren".

Volgens analisten is het onwaarschijnlijk dat Noord-Korea zijn dreigement zal uitvoeren. Pyongyang wil het internationaal conflict niet op de spits drijven, omdat het afhankelijk is van buitenlandse investeringen en hulp om de zieltogende Noord-Koreaanse economie nieuw leven in te blazen.

Eerste stap richting Den Haag

De stemming over de niet-bindende resolutie is een eerste stap in het proces om de zaak voor het Internationaal Strafhof te krijgen en kwam er na een rapport van een VN-commissie in februari over wijdverspreide mensenrechtenschendingen in het land. De resolutie kreeg 111 stemmen voor en 19 tegen. Bij de tegenstemmers waren onder meer China, Cuba, Rusland, Syrië en Iran. Zij vinden de verwijzing naar het ICC politiek geïnspireerd. Er waren ook 55 onthoudingen.

De tekst stelt dat het rapport van de VN-commissie aanleiding geeft "om aan te nemen dat er misdaden tegen de menselijkheid werden gepleegd" in Noord-Korea. "De Algemene Vergadering heeft beslist om het rapport van de commissie voor onderzoek naar de Veiligheidsraad te sturen, en spoort de raad aan om de gepaste actie te ondernemen", luidt het in de resolutie.

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft Noord-Korea de afgelopen jaren al meermaals veroordeeld wegens het schenden van mensenrechten, maar het is de eerste keer dat de raad het land ook effectief naar het Internationaal Strafhof doorverwijst. De resolutie gaat nu naar de gehele Algemene Vergadering en daarna waarschijnlijk naar de VN-Veiligheidsraad.