Onderzoek naar achtergehouden informatie in zaak Joods Museum

Het Brusselse parket onderzoekt of een politieman informatie heeft achtergehouden over de dader van de aanslag op het Joods Museum. Dat schrijft de krant La Dernière Heure en is bevestigd aan onze redactie.

Na het verspreiden van de beelden van de aanslag in het Joods museum liep bij de politie een tip binnen over de kalasjnikov die de dader gebruikte. De tipgever herkende het wapen, dat op dat moment recent in het milieu zou zijn verkocht.

De politieman kreeg van een hogergeplaatste officier de opdracht om onmiddellijk een vertrouwelijk rapport op te stellen maar talmde daarmee, waardoor de antiterrorismecel van de federale politie niet op de hoogte is van de info. Nemmouche slaagde er intussen in naar Frankrijk te vluchten.

"Enerzijds onderzoeken we of we de bewuste informatie eerder hadden moeten krijgen en of de politieman in de fout is", zegt Ine Van Wymersch van het Brusselse parket, aan VRT Nieuws. "Anderzijds hebben we de tip onmiddellijk doorgegeven aan het federaal parket, die het onderzocht heeft. De tip gaat vermoedelijk niet over het wapen waarmee de aanslag is gepleegd. Uiteraard onderzoeken we nu om welk wapen het dan wel gaat."

"Er is op dit moment nog geen concrete link aangetoond tussen de verkregen informatie en de aanslag op het Joods Museum maar het onderzoek wordt verdergezet", aldus nog het parket.

De man in kwestie is ondertussen overgeplaatst naar een andere dienst.

Ook de federale politie is bezig met een intern onderzoek naar de hele dienst informantenwerking.