Opnieuw geval van vogelgriep in Nederland

Er is opnieuw een geval van vogelgriep vastgesteld in Nederland. Deze keer in een pluimveebedrijf met 43.000 kippen in Ter Aar, in de provincie Zuid-Holland tussen Rotterdam en Amsterdam. Het zou gaan om een H5-variant. Het bedrijf is ontruimd en alle kippen worden afgemaakt.
Design Pics / Remsberg Inc

Staatssecretaris voor Economische Zaken Sharon Dijksma heeft voor drie dagen een landelijk vervoersverbod ingesteld, net als vorige week toen vogelgriep uitbrak in Hekendorp. Het vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en strooisel van pluimveebedrijven. Er is ook ophokplicht: pluimvee blijft binnen omdat gevreesd wordt dat besmette trekvogels de oorzaak zijn.

Het zou gaan om de H5-variant van de vogelgriep, maar morgen kan pas met zekerheid gezegd worden om welke variant het gaat. Wel is al zeker dat er geen verband is met de eerdere uitbraak van vogelgriep in Hekendorp.

Hekendorp, waar afgelopen weekend vogelgriep werd vastgesteld, ligt 25 kilometer verderop. In het dorp, in de provincie Utrecht, ging het om de H5N8-variant van de vogelgriep, een zeer besmettelijke variant die overgedragen kan worden op de mens.

Het vervoersverbod dat vorige week werd ingevoerd, liep dinsdag af. Het virus had zich niet verspreid.