Pater die model stond voor "Missie" is overleden

In de Congolese stad Lubumbashi is Baudouin Waterkeyn overleden, een van de paters die model stonden voor het theaterstuk "Missie" van David Van Reybrouck. Hij was 83 jaar. Waterkeyn woonde en werkte 56 jaar lang in Congo.

"Missie", dat in 2007 in première ging in de KVS, vertelt het verhaal van de blanke missionaris Grégoire Vanneste. Het personage, vertolkt door Bruno Vanden Broecke (foto uit "Missie"), was gebaseerd op pater Baudoin Waterkeyn en enkele andere Belgische paters die in Congo aan het werk waren.

Met zijn stuk wou Van Reybrouck de missionaris in ere herstellen, omdat hij zich stoorde aan de vooroordelen die over hen bestonden. "Alsof elke missionaris met handen en voeten gebonden was aan de koloniale dominantie en verknechting", zei hij daarover.

Meest gelezen